Thursday, September 6, 2012

ANTARA PESANAN RASULULLAH

PESANAN RASULULLAH UNTUK KAUM LELAKI :



1) rajin2kan diri tu bangun solat di malam hari. Dua rakaat je pun dakpe. Kalau nak tahu orang yang bangun sujud pada Allah ni selalu dekat ngan DIA.

2) Hok sapo2 yang Allah bagi ni'mat pahtu dia bersyukur, bila Allah bagi dugaan dia bersabor, dan bila dia wat dosa dia mitak ampun, maka bole la dia masuk ke syurga ikut pintu mana pun yang yo suko.

3) amalkanlah baco zikir dan baco al-Quran bila lepah solat subuh tu.. jangan duk sambung tidur plop.. menjadikan muka makin tak muda mu taw dop. Ganjaran dia besar ngat bagi sesape yang wat ni. insyaAllah.

4) biasakan diri mu sebut nama ALLAH sebelum terbit fajar dan terbit matahari lagi.

5) biasokan diri berdoa antara azan ngan iqamat. Allah janji doh kan yang doa tu takkan dibiarke.

6) hok mano yang amal surah al-Mulk ngan surah al-Sajdah tiap2 kali sebelum tido waktu malam, Allah akan mengutuskan saem untuknya di dale kubur dan meringankan di alam barzakh.

7) tebarkan salam sesamo muslim. Ia nak tunjukkan ketinggian akhlak kito, kemuliaan dan dapak merapatkan hubunge silaturrahim sesamo Islam.

Pesanan-pesanan yang disampaikan ini ringkas dan mudah dilakukan  asal ada kemahuan dan mahu meningkatkan keimanan kita. Tapi berapa ramai yang bersedia mengikut pesanan Rasulullah itu ??

2 comments:

cik kaki ketawe said...

encik baqi: saem tu apa??

ariff al-baqi said...

maksud dia "kawan".. haha