Tuesday, April 26, 2016

TIPS MENULIS NOVEL SENDIRI PART 1


1. Baca lebih banyak buku fiksyen.

2. Usah hadkan diri kita dengan satu genre sahaja. Sesekali cuba kita melangkah keluar dengan membaca genre-genre yang lain.

3. Analisa cerita kegemaran yang terdapat pada buku, tv atau filem untuk mengenalpasti apa yang sesuai diceritakan ataupun tidak.

4. Cuba ingati falsafah setiap penulis dan kita juga perlu mencipta falsafah sendiri dalam penulisan kita.

5. Tulis sesuatu yang berada di hati kita.

6. Kebanyakan cerita fiksyen yang terbaik datang dari kisah benar. Catatlah cerita yang menarik minat kita sama ada didengari dari rakan atau membacanya di laporan akhbar.

7. Kehidupan sebenar juga menjadi satu sumber inspirasi untuk watak-watak kita. Perhatikan rakan, keluarga dan orang di sekeliling. Masukkan aspek peribadi yang kuat untuk menulis watak-watak utama.

8. Teroka persekitaran dan keadaan hidup manusia.

9. Jadikan watak yang kita cipta itu seakan benar tetapi jangan diterangkan secara panjang lebar. Serlahkan ia melalui personaliti/perwatakan/ atau dialog.

10. Cari sesuatu yang baik pada penjahat dan sesuatu yang gelap pada kenangan lalu hero ciptaan kita.

11. Elak menerangkan atau memberitahu pembaca terlalu banyak tentang watak kita, sebaliknya tunjukkan personaliti watak-watak itu melalui tindakan dan interaksi mereka.

12. Berikan watak-watak kita halangan yang paling mencabar dan sukar diatasi. Buat mereka menderita. Dengan cara itu, ia akan menjadi sesuatu yang bermanfaat apabila mereka berjaya atau menang dalam sesuatu perlawanan atau ujian.

13. Adakah cerita anda bergerak terlalu cepat untuk pembaca atau mereka menguap melalui setiap perenggan? Babak cinta terlalu pendek? Babak berlawan terlalu panjang?

14. Masukkan unsur kemanusiaan yang berkualiti dalam karya kita. Contohnya pengorbanan, hidup dan mati, iman, takdir dan lain-lain.

15. Setiap cerita memerlukan permulaan, pertengahan dan pengakhiran. Pastikan kita faham dengan tiga struktur tindakan ini.

16. Setiap cerita yang hebat menuntut kepada perubahan. Watak-watak berubah, dan mudah-mudahan, pembaca juga akan berubah.

17. Pembaca kita telah melaburkan wang untuk cerita kita. Mereka berhak mendapat ganjara emosi dan pengetahuan. Bina cerita yang mengujakan dan memuaskan.

18. Perkayakan plot utama dengan subplot. Dalam kehidupan sebenar, ada banyak peristiwa yang berlaku serentak. Ada orang sedang menyelamatkan dunia dari cengkaman raksasa, pada masa yang sama ada orang yang sedang mengkhianati sahabatnya.

19. Jangan takut untuk meletakkan sedikit unsur kecindan dalam cerita seram dan babak cinta dalam novel Thriller.

20. Hafal perjalanan hidup hero.

21. Research!

No comments: