Wednesday, April 9, 2014

BAGAIMANA RASULULLAH DIGELAR KEKASIH ALLAH

Kerinduan bertemu dengan Rasulullah


Firman ALLAH:

maksudnya : "Kamu kekasihku wahai Muhammad sallallahu a'laihi wasallam."

Apabila tiba masa untuk Nabi Ibrahim dipanggil pulang untuk bertemu dengan ALLAH, Jibril bertemu Nabi Ibrahim dengan menyatakan :

"Wahai Ibrahim, sebelum kamu meninggalkan alam yang fana' ini, kamu akan berada di alam akhirat, apakah sesuatu yang kamu inginkan supaya kamu dikenali oleh anak-pinak kamu dan insan seluruhnya?"

Lantas Nabi Ibrahim menjawab, " Sekiranya diberi pilihan, aku mahu dikenali sebagai  Khalilullah ( sahabat yang paling rapat dengan ALLAH)."

ALLAH memperkenankan permintaan Nabi Ibrahim sehingga hari in Nabi Ibrahim disebut sebagai Ibrahim Khalilullah.

Apabila Nabi Musa hendak dipanggil menghadap ALLAH, Jibril datang menemui baginda dan berkata, "Ibrahim sebelummu telah meminta kepada ALLAH dan ALLAH telah memberi gelaran Khalilullah kepadanya dan kamu wahai Musa, apa yang kamu mahu?"

Kata Nabi Musa, "Aku mahu dikenali sebagai kalimullah."

Firman ALLAH, maksudnya :

dan ALLAH telah berkata-kata kepada Nabi Musa dengan kata-kata (secara langsung, tidak ada perantaraan)" : surah An-Nisa':164

Begitu juga sebelum Nabi Isa diangkat ke langit, baginda diajukan persoalan yang sama. Berkata Nabi Isa : "Kejadian aku khusus tanpa bapa; yang lain semua lahir dengan bapa kecuali Adam yang tidak beribu dan tidak berbapa."

Firman ALLAH, maksudnya :

"Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta aku tiupkan padanya roh daripada (ciptaan)-Ku".
( surah Al-Hijr :29)

Maka kata Nabi Isa : "Aku mahu dikenali sebagai ruhullah." Permintaan itu diperkenankan oleh ALLAH.

Apabila tiba waktu insan yang kita cintai, Muhammad bin Abdullah dibawa untuk menghadap ALLAH, soalan yang sama juga diajukan kepada baginda sallallahu a'laihi wasallam : "Aku lahir sebagai anak yatim, hidupku dalam kemiskinan. Aku mahu dikenali sebagai yatim dan fakir."

Nabi Muhammad sallallahu a'laihi wasallam memilih nama itu pada saat orang Arab tidak suka dengan gelaran seperti itu. Menyebut perkataan yatim, seakan-akan hina pada pandangan masyarakat Arab ketika itu.

Lantas ALLAH berfirman di dalam hadis qudsi :
"Andai itu yang kamu minta wahai Muhammad, ketahuilah manusia akan mengenali kamu dengan permintaanmu itu tetapi Aku mahu kamu dikenali sebagai kekasih-Ku."

Gelaran 'kekasih-Ku' tidak diilhamkan kepada Nabi-nabi yang sebelumnya tetapi hanya khusus untuk Nabi Muhammad sallallahu a'laihi wasallam. Begitu juga dengan nama 'Muhammad'. Sejak daripada Nabi Adam dan keturunannya, tiada siapa diberi nama Muhammad kecuali Nabi kita Muhammad sallallahu a'laihi wasallam.

Suatu hari Abdul Mutallib bermimpi, dalam mimpinya, beliau melihat langit terbelah dan keluarlah dari celahan belahan itu rantaian biji permata yang disusun menjadi satu tali yang panjang.

Tali yang panjang itu turun dari langit merentasi langit bumi, mendekati dirinya dan mencecah ke tulang belakangnya. Kemudian rantaian batu permata yang indah itu ditarik semula ke atas hingga hilang daripada pandangan.

Abdul Mutallaib memahami maksud mimpi itu bahawa daripada benihnyalah akan lahir seorang nabi daripada keturunannya yang akan menyambung antara seorang nabi dengan seorang nabi yang lain sehingga sampai ke hadrat ALLAH.

Akhirnya lahirlah Muhammad sallallahu a'laihi wasallam, anak yatim dan faqir yang dipilih ALLAH sebagai habibullah atau kekasih-Nya.


ALLAHUMMA SOLLI A'LA SAYYIDINA MUHAMMAD 1000x


rujuk : Mahabbatur Rasul

2 comments:

muhammad syahmi said...

aasif, boleh saya tahu rujukan utk kisah diatas. nak tulis dalam satu kerja . terima kasih :)

ariff said...

Boleh..
Shahrizan mohd hazime & muhammad mujahid mohd fadzil (2013). Mahabbatur Rasul. Alor setar. Pustaka paksi sdn bhd