Tuesday, December 15, 2015

FAKTA ASAS PRAIRIE DOG


1. Prairie Dog, atau panggilan lainnya ialah tupai tanah merupakan spesies yang berasal dari Amerika Utara. Bersesuaian dengan namanya sebagai tupai tanah, memang kerjanya mengorek tanah dan tinggal dalam tanah.

2. Di sana, Prairie dog dianggap sebagai satu 'kunci utama' kerana lubang-lubang yang mereka buat boleh menjadi habitat lebih daripada 150 spesies untuk melindungi diri daripada ancaman binatang lain.

3. Kebiasaannya, Prairie dog makan rumput, tumbuhan berbunga, akar dan benih, buah-buahan dan sayur-sayuran.

4. Dulu, Prairie dog pernah ditemui di seluruh Great Plains dari Selatan Kanada ke Utara Mexico. Tanah jajahan diorang pernah mencapai 40- 80000000 ekar dalam kawasan 400 juta ekar tanah tu. Hari ni, tanah koloni diorang cuma 1-2 juta ekar je. Diorang telah dihapuskan sepenuhnya dari Arizona, tapi baru-baru ni diperkenalkan semula dalam satu kawasan yang kecil.

4. Prairie dog hidup dalam rangkaian terowong yang kompleks. Lubang masuk juga boleh dijadikan satu tempat pemerhati tanda-tanda bahaya. Terowong yang diorang bina ada pengasingan bahagian untuk tidur, menjaga anak, menyimpan makanan dan membuang sisa pembaziran.

5. Prairie dog adalah haiwan yang sangat sosial. Bahkan hampir sangat jinak.

6. Prairie dog juga mempunyai sistem komunikasi yang kompleks, termasuklah penggunaan nada pelbagai kulit kayu yang menandakan jenis pemangsa. Nama Prairie dog diperoleh dari peneroka yang berfikir bahawa panggilan amaran berbunyi sama dengan anjing menyalak.

No comments: